VELIGDENSKA PLETENKA
Za aktiviranje na kvasecot
30g kvasec, 1 lazica seker, 50 ml toplo mleko, 2-3 lazici brasno da stesa.
Za testo
600gbrasno, 250ml toplo mleko, 3 jajca (ednata zolcka se ostava za premackuvanje) 100g seker(po zelba i poveke) 1 vanila, malku sol, 50 g suvo grozje, rendana kora od limon, seckani orevi, bademi ili drugo po zelba. 100g rastopen margarin.
30g kvasec, 1 lazica seker, 50 ml toplo mleko, 2-3 lazici brasno da stesa.
Za testo
600gbrasno, 250ml toplo mleko, 3 jajca (ednata zolcka se ostava za premackuvanje) 100g seker(po zelba i poveke) 1 vanila, malku sol, 50 g suvo grozje, rendana kora od limon, seckani orevi, bademi ili drugo po zelba. 100g rastopen margarin.
Stasaniot kvasec go stavame vo brasnoto, jajcata sekerot i vanilata se matat so viluska i se stavaat vo brasnoto pocnuvame da mesime dodavajki go toploto mleko mesime meko testo. Na rabotnata masa sipuvame od margarinot i mesime dodeka da ja vpie masnotijata, taka povtoruvame uste dva pati i go stavame da stasuva vo namrsen sad. Stasanoto testo go delime na tri dela (za golema pletenka) sekoj malku go raspleskuvame po dolz i sirina i stavame suvo grozje, rendana kora od limon, seckani orevi ili po svoja zelba nesto drugo gi svitkuvame pleteme pletenka i ja ostavame da stasa.Potoa ja premackuvame so zolcka malku zejtin i malku voda. Peceme na 160c okolu 40 minuti.
https://www.facebook.com/Makedonska.kujna2012/photos/a.254376141356566.59625.254368898023957/871123589681815/?type=3&theater
Comments
Post a Comment